fbpx
Skötselråd

Skötselråd

Örter är inte bara smakfulla kryddor, de är även vackra och ömtåliga växter. Använder du dem inte på en gång är det viktigt att ta hand om dem på rätt sätt. Då fortsätter de att växa och frodas, vissa blommar till och med.

Så tar du hand om persilja, dill och gräslök

Dessa örter trivs med att ha det svalt och mörkt för maximal hållbarhet. Persilja, dill, koriander och gräslök bör förvaras i kylskåp och vattnas vid behov så att de inte torkar ut. Dillens tunna blad gör den extra känslig för uttorkning och den bör användas relativt snart efter inköp.

Så tar du hand om basilika

Basilikan bör stå ljust och vill ha mycket vatten. Den kan du med fördel ställa i ett glas vatten. Planterar du om växten så tar det ett par veckor, sedan har stammarna vant sig vid att vara utan stöd och börjat resa på sig.

Så tar du hand om koriander, dragon, mynta och körvel

Dessa örter behöver stå ljust och är känsliga för uttorkning. Plasten kring örten hjälper till att behålla viss fukt och skydda örten. Utan plasten kan örten börja sloka. När du har kvar växten i kruka, tänk på att vattna ofta, men inte för mycket, örter inte mår bra av att vara övervattnade.

Att ta hand om sin sallat

För bäst hållbarhet bör sallaten förvaras i kylskåpet. Ställ gärna ner den i ett glas med vatten och fyll på vart efter sallaten dricker. Skulle din sallat börja sloka har den förmodligen för lite vatten och har börjat torka ut. Vattna och skölj den gärna i kallt vatten så piggnar den till. Före användning så kan man också lägga den ett par minuter i iskallt vatten. Var noga med att slunga eller torka din sallat så att dressingen fäster ordentligt på den.