Hoppa till huvudinnehållet

Svegro satsar på mer svenskodlad sallat

Sveriges ledande odlare av färska örter, Svegro, investerar i ett nytt växthus på Färingsö utanför Stockholm. I det nya, automatiserade växthuset planeras en odling av 2,2 miljoner sallatshuvuden årligen.

Sveriges ledande odlare av färska örter, Svegro, investerar i ett nytt växthus på Färingsö utanför Stockholm. I det nya, automatiserade växthuset planeras en odling av 2,2 miljoner sallatshuvuden årligen.

Svegro satsar på mer svenskodlad sallat genom nytt, automatiserat växthus

2024-09-04

Konsumtionen av sallat i Sverige är cirka 5,5 kilo per person och år. Endast 40 % av all sallat som konsumeras är odlad i Sverige och då främst under sommarhalvåret. Under övriga månader importeras sallat framför allt från Spanien, men även från andra länder i södra Europa vilket medför långa transporter.

- Det finns en stark efterfrågan från våra kunder när det kommer till svenskodlade produkter. ICAs långsiktiga mål är att erbjuda frukt och grönsaker odlade i Sverige, året runt, där det är möjligt. Vi har under det senaste året målmedvetet ökat andelen i vårt sortiment och vi ser positivt på möjligheter till mer svenskodlade produkter framöver, säger Jonas Andersson, affärsområdeschef frukt, grönt och blommor på ICA Sverige.

För sallat som importeras från andra länder står transporterna för upp till 80 procent av produkternas koldioxidutsläpp. Förutom transporterna är det förbrukningen av energi och förpackningar som har stor påverkan på miljön.

Sallatshuvuden odlade i Sverige med förnybar energi, förpackningar som löpande utvecklas för att minska miljöpåverkan och transporter med förnybart bränsle, minskar produkternas klimatavtryck rejält.

- Många är medvetna om att användandet av kemiska bekämpningsmedel är större för importerad sallat än den svenska. Korta transporter samt vikten av svensk livsmedelsproduktion är andra anledningar till att konsumenter väljer svenskt. Med det nya växthuset på plats kan vi odla cirka 2,2 miljoner sallatshuvuden om året, vilket motsvarar cirka 10 procent av den svenska marknaden exklusive isbergssallat. Att vi framöver kan leverera ännu mer svenskodlad sallat varje dag, hela året, ser vi som en stor framgång, säger Kristin Orrestig, VD på Svegro.

Om Svegros nya växthus
• Storlek: 4 200 m2.
• Produktionsstart: Det nya växthuset ska stå klart hösten 2024 och produktionen ska vara i gång till våren 2025.
• Projektinvesteringar: Växthus, odlingsutrustning, belysning, såmaskin, skördestation, packutrustning och tillhörande transportband.
• Automation: Fullt automatiserat odlingssystem byggt för sallat. Plantan transporteras genom växthuset från sådd till skörd och i sista steget kvalitetssäkras produkten och berörs då för första gången av mänsklig hand.
• Klimatavtryck: Genom att odla i Sverige, med förnybar energi, kommer produkternas klimatavtryck att vara lägre jämfört med importerad sallat.
Svegros transporter sker med förnybart bränsle vilket ytterligare sänker koldioxidutsläppen.

Om Svegro
Svegro är Sveriges ledande odlare av färska örter. I växthuset på Färingsö utanför Stockholm odlas även mikroörter och sallat. Sedan bolaget grundades 1960 har fokus legat på hållbarhet och innovation, vilket skapat långsiktig och lönsam framgång.

Under 2023 fick Svegro sina klimatmål officiellt godkända av initiativet Science Based Targets (SBTi). Svegro har ca 70 medarbetare och omsatte ca 200 miljoner år 2023. Läs mer på svegro.se

För mer information
Caroline Wetterstrand, Försäljnings- & Marknadschef
caroline.wetterstrand@svegro.se
Kontakta oss
Färska örter i bunt

ALLT OM FÄRSKA ÖRTER

Nyskördade örter lyfter maten till nästa nivå. De ger smak, krispighet, fräschör och nyttigheter. Men, varför är egentligen mynta så fräscht? Varför älskar inte alla koriander? Vilka råvaror funkar med körvel? Och, hur skördar och förvarar man de olika sorterna bäst? Här har vi samlat allt du vill veta om färska örter och lite till.

Läs mer om örter

MED SMAK OCH KVALITET

På Svegro odlar vi med fokus på smak och kvalitet. Vår storsäljare är den omåttligt populära basilikan, i gott sällskap av både örtig dill och pepprig timjan.

Till växthuset

VI ODLAR EKOLOGISKT

Påhejade av solens naturliga strålar, låter vi våra plantor växa så naturligt som möjligt, utan bekämpningsmedel och konstgödsel.

Vårt hållbarhetsarbete

Svegro sedan 1960

Svegro har försett stockholmarna med färska grödor sedan 1960. Visionen är ett Sverige helt självförsörjande på färskt grönt. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag har vi en av landets modernaste och mest klimatsmarta anläggningar. Vi odlar med fokus på smak och kvalitet, stolta över att ha bidragit till att utveckla matkulturen i Sverige.

Om oss