Hoppa till huvudinnehållet

Sveriges första helautomatiska sallatsväxthus

Idag inviger marknadsledande odlaren Svegro sitt nya växthus på Färingsö – ett banbrytande steg för svensk sallatsodling. Varje år kommer Svegro att producera fler än 2 miljoner sallatshuvuden i Sveriges första och enda helautomatiska växthus för odling av sallat. Satsningen möjliggör för fler svenskar att äta svenskodlad sallat året om.

Idag inviger marknadsledande odlaren Svegro sitt nya växthus på Färingsö – ett banbrytande steg för svensk sallatsodling. Varje år kommer Svegro att producera fler än 2 miljoner sallatshuvuden i Sveriges första och enda helautomatiska växthus för odling av sallat. Satsningen möjliggör för fler svenskar att äta svenskodlad sallat året om.

Sveriges första helautomatiska sallatsväxthus – ska ge 2,2 miljoner sallatshuvuden per år

2025-05-22

Idag inviger marknadsledande odlaren Svegro sitt nya växthus på Färingsö – ett banbrytande steg för svensk sallatsodling. Varje år kommer Svegro att producera fler än 2 miljoner sallatshuvuden i Sveriges första och enda helautomatiska växthus för odling av sallat. Satsningen möjliggör för fler svenskar att äta svenskodlad sallat året om. 

I det nya helautomatiska växthuset kommer Svegro att odla krispsallat och huvudsallat.

Jag är otroligt glad och stolt över att vi framöver kan leverera ännu mer sallat som är odlad i Sverige, varje dag och året runt. När växthuset är i full gång kommer vi att odla över 2 miljoner sallatshuvuden varje år, säger Kristin Orrestig, VD på Svegro.

De första salladshuvudena skördas i maj och har då odlats i cirka 6 veckor. Till hösten beräknas anläggningen ha 100 procents beläggning. 

Det finns ett stort intresse bland våra kunder inom både dagligvaruhandeln och food service för svenskodlad sallat. Vi märker av en ökad medvetenhet och ambition att välja svenskodlat, färskt grönt, säger Kristin Orrestig.

Svenskar äter i snitt 5,5 kilo sallat per år. Endast 40 procent av denna sallat är odlad i Sverige, främst under sommaren och då frilandsodlad utomhus på fält. Korta, klimatsmarta transporter och vikten av nationell självförsörjning genom svensk livsmedelsproduktion, är några anledningar till att fler konsumenter vill välja svenskt. 

Satsningen på vårt helautomatiska växthus är den enskilt största investering som Svegro har gjort på 2000-talet. Vi fortsätter att ta ansvar och driva utvecklingen framåt genom att producera goda och gröna produkter med ett lägre klimatavtryck, säger Lisa Lindström, varuförsörjningschef på Svegro.

För sallat som importeras från andra länder står transporterna för upp till 80 procent av produkternas koldioxidutsläpp.

För mer information

Caroline Wetterstrand, försäljnings- och marknadschef
caroline.wetterstrand@svegro.se

Om Svegro

Svegro är Sveriges ledande odlare av färska örter, mikroörter och sallat. Odlingen sker ekologiskt i växthus på Färingsö utanför Stockholm. Sedan bolaget grundades 1960 har fokus legat på hållbarhet och innovation, vilket skapat långsiktig och lönsam framgång.

Under 2023 fick Svegro sina klimatmål officiellt godkända av initiativet Science Based Targets (SBTi). Svegro har 80 medarbetare och omsatte 200 miljoner år 2022. Läs mer på svegro.se

Om Svegros nya sallatshus

Storlek: 4 300 m2.

Första skörd: I samband med invigning 22 maj levereras de första lådorna till kund med krispsallat och huvudsallat.

Full automation: Nya sallatshuset har ett fullt automatiserat odlingssystem. Plantan transporteras genom växthuset från sådd till skörd. I sista steget kvalitetssäkras produkten och vidrörs då för första gången av mänsklig hand.

Lägre klimatavtryck: Genom att odla i Sverige, med förnybar energi och kortare transporter med förnybart bränsle, kommer de nya salladshuvudena att ha ett klimatavtryck som är lägre jämfört med importerad sallat.

Om krispsallat och huvudsallat

Krispsallat är en korsning mellan isbergssallad och frisésallad. Krispsallat har gröna och tjocka blad med ett härligt krisp när du sätter tänderna i bladet. De passar utmärkt på hamburgaren och i wraps.

Huvudsallat kännetecknas av mjuka, ljusgröna och ganska runda blad som växer i ett löst, huvudliknande knippe – därav namnet. Smaken är mild och lite söt och bladen passar utmärkt till sallader, på smörgåsar och som dekoration till kallskuret. 

Huvudsallat
Huvudsallat från Svegro odlas i nya växthuset.

 

ALLT OM SALLAT

Sallat ger krispighet, fräschör och saftig spänst till varje måltid. De bryter av och får smakerna att komma samman. Som basen i en egen rätt eller tillbehöret som lyfter allt annat på tallriken. På Svegro odlar vi sallat i Sverige, 365 dagar om året. Läs mer de olika sallaterna.

Läs mer om sallat

MED SMAK OCH KVALITET

På Svegro odlar vi med fokus på smak och kvalitet. Vår storsäljare är den omåttligt populära basilikan, i gott sällskap av både örtig dill och pepprig timjan.

Till växthuset

VI ODLAR EKOLOGISKT

Påhejade av solens naturliga strålar, låter vi våra plantor växa så naturligt som möjligt, utan bekämpningsmedel och konstgödsel.

Vårt hållbarhetsarbete

Svegro sedan 1960

Svegro har försett stockholmarna med färska grödor sedan 1960. Visionen är ett Sverige helt självförsörjande på färskt grönt. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag har vi en av landets modernaste och mest klimatsmarta anläggningar. Vi odlar med fokus på smak och kvalitet, stolta över att ha bidragit till att utveckla matkulturen i Sverige.

Om oss