fbpx
Mynta

Mynta


Vår mynta är en storvuxen sort av den vanliga myntan som är en mintdoftande växt med skira gröna blad. Vilt växande blir stammen grov, men växthusodlad behåller stammen sin spädhet. För att få ut den mesta smaken ur mynta behöver man hacka den för att frigöra oljorna i örten. Ska du till exempel göra mojito, släng i myntan när du muddlat limen och muddla en eller två gånger extra för att krossa den lätt.

Perfekt till: Mynta har en säregen mentolsmak, men även en friskhet som gör den perfekt i svalkande yoghurtsåser eller ihop med citron. I det libanesiska och engelska köket använder man myntan flitigt, till exempel i sallader, till lamm och kyckling. Tillsammans med gröna ärtor och bondbönor är myntan magisk. Tack vare sin ton av mint är den även underbar i efterrätter. Tänk allt med choklad, frukter och där en friskhet behövs.

Örtfakta: Den engelska benämningen på grönmynta är spearmint och den används flitigt i såväl tandkrämer som tuggummin. Dock är det pepparmyntan som har den starkaste mentol/mintsmaken.


Laga mat med Stor Basilika



Se hela vårt örtsortiment här.