Hoppa till huvudinnehållet
Ugnsbakade rotfrukter
Spara receptet

Ugnsbakade rotfrukter med örtsalt

Ugnsbakade rotfrukter med örtsalt är ett enkelt och läckert tillbehör som passar till nästan allt. Kombinationen av olika rotfrukter som rostas till perfektion i ugnen ger en härlig smak och konsistens. Perfekt att servera till kött, fisk eller som en del av en vegetarisk måltid. Örtsaltet ger en extra smakdimension som förhöjer rätten ytterligare.
50min
4 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

  • 1 ask krasse
  • 1 påse grönkål
  • 6 morötter
  • 6 medelstora mandelpotatisar
  • 1 röd chili
  • 3 msk ekologisk kallpressad rapsolja
  • 4 vitlöksklyftor
  • 150 g getost
  • 1-2 dl valnötter

Krassesalt:

  • 3 dl finmalet salt
  • 1 ask krasse

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Börja med örtsaltet. Lägg salt och krasse i en matberedare.
  2. Mixa tills krassen är finfördelad och saltet grönt.
  3. Sätt ugnen på 200°.
  4. Tvätta morötterna. Låt skalet vara kvar.
  5. Dela morötterna på längden. Ringla över 2 msk av oljan och blanda runt.
  6. Halvera potatisarna. Låt skalet vara kvar.
  7. Skiva chilin.
  8. Lägg rotfrukter och chili i en stor ugnssäker form.
  9. Ringla över 2 msk av oljan och blanda runt.
  10. Baka i mitten av ugnen ca 25 min.
  11. Skala och skiva vitlöksklyftorna.
  12. Hacka grönkålen grovt. Använd även stjälkarna.
  13. Skär krassen hel med stjälkar.
  14. Hacka valnötterna grovt.
  15. Fräs vitlöken i 1 msk av oljan i en stekpanna på medelvärme ca 2 min. Tillsätt grönkål och krasse och fräs hastigt.
  16. Skiva osten i fyra skivor.
  17. Tag ut formen ur ugnen och lägg på osten.
  18. Tillaga 5 min till eller tills osten fått lite färg.
  19. Strö över lite örtsalt och servera med de stekta gröna bladen och valnötterna.

Förvara salt som blir över mörkt och torrt. Saltet håller i minst en månad.

Hoppas det smakar!

Betygsätt receptet

Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljaren är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus