Hoppa till huvudinnehållet
Bakad sötpotatis
Spara receptet

Bakad sötpotatis med pesto och bacon

Njut av en smakrik och mättande rätt med bakad sötpotatis fylld med hemlagad pesto och krispigt bacon. Sötpotatisens naturliga sötma, pestons örtiga toner och baconets sälta ger en utsökt smakkombination. Perfekt som huvudrätt eller som ett tillbehör till grillat kött. Enkel att tillaga och garanterat uppskattad av både stora och små.
60min
4 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

  • 8 små sötpotatisar
  • 1⁄2 paket bacon
  • 2 dl smetana eller crème fraiche
  • 140g pesto (vill du göra egen så hittar du recept här)
  • 1 msk gräslök

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skrubba sötpotatisarna noga.
  3. Torka dem och pricka lite runt om med en gaffel.
  4. Lägg dem på folie- eller bakpappersklädd plåt och baka i ugnen i ca 45 minuter eller tills de är mjuka inuti.
  5. Strimla baconet och fräs det gyllene och riktigt frasigt. Låt rinna av på hushållspapper.
  6. Skär ett snitt längs med ovansidan av potatisarna, öppna upp dem något och salta lätt.
  7. Klicka i smetana och sedan pesto.
  8. Rör samman slarvigt med skaftet på en sked.
  9. Hacka gräslöken fint.
  10. Toppa med smulat bacon och gräslök samt lite nymalen svartpeppar.

Tips: Om du vill göra rätten vegetarisk, ersätt baconet med solrosfrön rostade i panna med lite soja.

Lycka till!

Betygsätt receptet

Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljaren är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus