Hoppa till huvudinnehållet
Pommes frites
Spara receptet

Pommes med Mynta- och limeaioli

Pommes frites med mynta och limeaioli är en spännande twist på en klassisk favorit. Detta recept på pommes frites ger dig krispiga och gyllene pommes frites som är enkla att göra hemma. Servera dem med en fräsch och smakrik aioli med lime och mynta för en uppfriskande touch som lyfter hela rätten. Pommes frites är perfekta som tillbehör till hamburgare, grillat kött eller fisk, och som snacks på egen hand.
70min
4 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

Pommes Frites:

  • 600 g gratängpotatis
  • ca 2 liter solros-, raps- eller jordnötsolja
  • Flingsalt

    OBS! Stäng av fläkten och ha ett lock till hands.

Mynta- och limeaioli:

  • 2 msk mynta 
  • 2 äggulor

  • 1 ekologisk lime

  • 1 dl mild olivolja

  • 1 dl rapsolja

  • Salt

  • Nymald svartpeppar

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Skär potatisen med skal i fingertjocka stavar. Byt vatten två gånger under tiden.
  2. Lägg dem i kallt vatten ca 1 timme.
  3. Byt vatten två gånger under tiden.
  4. Låt potatisen rinna av ordentligt och torka den sedan torr med en handduk.
  5. Gör aiolin under tiden potatisen ligger i blöt:
  6. Riv skalet från lime och pressa ur limejuice.
  7. Mixa äggulor, limeskal och 1 msk limejuice med en stavmixer.
  8. Häll i oliv- och rapsoljan i en tunn stråle och fortsätt mixa tills aiolin får en tjock konsistens.
  9. Plocka och hacka myntabladen.
  10. Smaka av aiolin med salt och peppar.
  11. Lägg aiolin i en skål och ställ åt sidan.
  12. Häll oljan i en stor tjockbottnad kastrull (ca 4 liter) eller i en fritös. Hetta upp oljan till ca 140°.
  13. Fritera potatisen i omgångar ca 5 min tills den är mjuk men utan att få färg.
  14. Ta upp potatisen med en hålslev och låt potatisen svalna på en bricka. Det här går att göra några timmar i förväg. Ställ oljan åt sidan till nästa fritering.
  15. Hetta upp oljan igen till ca 180°. Fritera i omgångar tills pommesen är gyllene
  16. Ta upp den med hålslev och lägg den på hushållspapper i en skål.
  17. Salta och servera med mynta- och limeaiolin.
Hoppas det smakar!

Betygsätt receptet

Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljaren är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus