Hoppa till huvudinnehållet
Kikartssallad med chilirostade morötter
Spara receptet

Kikärtssallad med chilirostade morötter och tahinidressing

120min
4 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

  • 2 krukor krispsallat
  • 1 kruka grönkål, grovt skuren
  • 1 kruka körvel eller fransk dragon
  • 300 g torkade kikärtor eller 2 burkar färdigkokta (à ca 400 g)
  • 1 gurka
  • 1 kruka timjan
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 3 msk färskpressad citronsaft
  • ½ tsk flingsalt
  • 2 dl tahini (sesampasta)
  • 1-1 ½ dl vatten
  • nymald vitpeppar
  • 400 g morötter
  • 1 röd chili
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Blötlägg kikärtorna i rikligt med vatten ca 8 tim.
  2. Häll av kikärtorna och koka dem enligt anvisning på förpackningen.
  3. Häll av kokvattnet och låt kikärtorna svalna.
  4. Alternativt använd 2 burkar färdigkokta kikärtor.
  5. Blanda vitlök, citronsaft och salt i en skål.
  6. Rör ihop med tahini och vatten till en dressing.
  7. Smaka av med peppar och spiskummin.
  8. Sätt ugnen på 200°.
  9. Lägg ut morötterna i ett jämnt lager på en plåt med bakplåtspapper.
  10. Ringla över olivoljan.
  11. Rosta i mitten av ugnen 20-25 min.
  12. Ta ut och låt svalna.
  13. Under tiden morötterna är i ugnen blandas alla ingredienser till toppingen i en bunke.
  14. Repa bladen från timjan.
  15. Skala och hacka vitlöksklyftorna fint.
  16. Kärna ur och skiva chili tunt.
  17. Blanda krispsallat, grönkål, kikärtor och gurka med tahinidressingen och lägg upp på ett fat.
  18. Toppa med timjanbladen, vitlöksklyftorna och chilin.
  19. Lägg på morötterna.
  20. Dekorera med körvel eller fransk dragon.
Har du testat receptet än?

Betygsätt receptet

Grönkål- och morotssallad med rostade pinjenötter

SVÄNG IHOP EN SALLAD

Det finns nästan inget som överträffar en riktigt god sallad. Den är mångsidig och hälsosam och går att variera i oändlighet med olika ingredienser och dressingar. En sallad kan vara en lätt måltid på en varm sommardag eller en matig rätt på vintern. Den kan vara sidekick eller huvudnummer och passar både till lunch och till middag.

Till våra tips
Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljaren är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus