
Superlokal odling i bergrum ger dagsfärska grödor
I ett bergrum två våningar ner under marken i hjärtat av Stockholm finns en innovativ vertikalodling. Genom att odla på höjden utnyttjar företaget Nära Sverige varje kvadratmeter till max och skapar större skördar på mindre yta. Resultatet är färska, hyperlokala och gröna grödor som levereras till återförsäljare samma dag som skörden sker – året runt.
Nära Sverige har sin odling i ett bergrum i Liljeholmen, strax söder om Stockholm. En av fördelarna med stadsnära odling är den korta distansen och tiden från jord till bord. Tack vare att odlingen ligger så centralt kan grödor skördas och levereras till grossister i Stockholmsområdet samma dag. Det innebär att produkterna kan finnas i butik endast en dag efter skörd. Konsumenterna får färska produkter med längre hållbarhet jämfört med importerad sallat. Produkten har en längre hållbarbet när den anänder till butik vilket leder till mindre svinn.
Genom vårt sätt att odla kan vi leverera dagsfärska grödor till grossister och restauranger varje dag, året om. Våra kunder säger ofta att produkterna känns mer färska och krispiga. Eftersom vår odling sker under jord påverkas den inte av väder och klimat, vilket ger en stabil tillgång på färska grödor oavsett årstid, säger Karin Nilsson, odlingschef på Nära Sverige.
Kan odla mer
Pak choi är den populäraste produkten hos restaurangkunder. I butik är det krispsallat som det är störst efterfrågan på. Karin berättar att de på Nära Sverige skulle kunna odla mer, men då behöver efterfrågan vara högre.
Vi vill att fler ska upptäcka oss och vi ser hur efterfrågan ökar när vi når ut till butiker och restauranger med information om vårt odlingssätt och våra grödor. Det kan vara svårt för oss att konkurrera med priset på importerade grönsaker och därför är vi måna om att försöka berätta om fördelarna med att välja våra lokala och svenska produkter.
Effektiv användning av vatten
För att minimera förbrukningen av vatten använder man på Nära Sverige så kallad hydroponisk odling. I stället för att vattna växterna direkt, fylls formarna de står i upp med vatten. Rötterna tar då upp exakt så mycket vatten och näring som de behöver och överskottet kan cirkuleras tillbaka till tanken för att användas vid senare tillfälle .
Vi kan spara mycket vattenresurser jämfört med om man vattnar på en åker, säger Alexander Björkman som arbetar på Nära.
En annan fördel med att vara i ett bergrum, är att det är en skyddande miljö, berättar Karin:
Det är unikt att kunna odla i ett bergrum och det skapar i sig en naturlig barriär under jord mot skadedjur.
Samarbete, innovation och framtid
I bergrummet där Nära Sverige odlar grödor till bland annat Svegro, är delar av odlingen utlånad till forskningsstudier som genomförs av studenter från olika delar av världen. Genom kunskapsdelning kring odling i stadsmiljö, kan fler städer på sikt få egna hyperlokala och hållbara odlingar där färskheten på växterna maximeras samtidigt som transporter och miljöpåverkan minimeras.
Vi samarbetar med IVL Svenska Miljöinstitutet, som i sin tur samarbetar med Universitetet i Bologna. Studenterna får möjlighet att utveckla sina färdigheter genom praktisk tillämpning och kommer vidare i sin forskning, samtidigt som vi lär oss av dem och får ny kunskap. Försök som har gjorts är bland annat på optimering av ljusspektra och energianvändning i odlingssystemet, berättar Karin.
Om Nära Sverige
Nära Sverige odlar mat på nya och innovativa sätt. Genom vertikal odling, kortare transportsträckor och klimatsmarta tekniker kan de leverera krispiga grönsaker året om. Nära Sverige producerar bland annat krispsallat, grönkål och späda blad av pak choi åt Svegro. Dessa grödor är småbladiga och skiljer sig där med från den pak choi och krispsallat som Svegro odlar i växthuset på Färingsö som säljs i hela huvuden eller i kruka.
Besök Nära SverigeVAD ÄR VERTIKALODLING?
Vertikalodling innebär att man odlar grödor på höjden och effektivt utnyttjar de utrymmen man förfogar över. Odlingen är platseffektiv, vilket möjliggör större skördar på mindre yta. Varje planta får exakt den mängd ljus, näring och luft den behöver genom specialanpassade recept, vilket säkerställer optimal tillväxt och kvalitet.
VAD ÄR HYDROPONISK ODLING?
I stället för att vattna växterna uppifrån, som man gör i en odling ute på fält, fylls formarna grödorna står i upp med vatten. Rötterna tar då upp exakt så mycket vatten och näring som de behöver och överskottet kan cirkulera tillbaka till tanken för att användas vid senare tillfälle. Detta system är vatteneffektivt och bidrar till att minimera vattenförbrukningen.