Hoppa till huvudinnehållet
Matig sallad hackade grönsaker och krutonger
Spara receptet

Toscansk panzanella med pestokrutonger

En italiensk tomatsallad med brödkrutonger är perfekt på bufféer och ett supergott tillbehör på grillmiddagen. Det svåra är att inte äta upp krutongerna i förtid...
30min
8 portioner

Receptets betyg

Kopierad

Ingredienser

  • 2 kvistar basilika
  • 150 g dagsgammalt vitt bröd, t ex baguette
  • 140g pesto (vill du göra egen så hittar du recept här)
  • 300 g mogna tomater i olika färger
  • 1 gul paprika
  • 15 cm slanggurka
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl god olivolja
  • 11⁄2 msk vitvinsvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Betygsätt receptet

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Riv brödet i grova bitar, 3–4 cm.
  3. Lägg brödbitarna i en skål, häll över peston och blanda väl.
  4. Sprid ut bitarna på en bakpappersklädd plåt och rosta dem i ugnen i ca 10 minuter eller tills de är gyllene och frasiga.
  5. Skär tomaterna i bitar (om du använder små tomater kan du klyfta dem).
  6. Dela och kärna ur paprikan och tärna den fint.
  7. Skala gurkan.
  8. Dela gurkan på längden, kärna ur med en tesked och tärna den fint.
  9. Skala schalottenlöken och klyfta den tunt.
  10. Lägg allt i en skål och riv över basilika. Finhacka vitlöken och blanda med olivolja, vinäger och kryddor.
  11. Finhacka vitlöken. och blanda med olivolja, vinäger och kryddor.
  12. Blanda den finhackade vitlöken med olivolja, vinäger och kryddor.
  13. Häll dressingen över salladen och blanda ordentligt. Täck över och låt stå i rumstemperatur i 1 timme.
  14. Täck över och låt stå i rumstemperatur i 1 timme.
  15. Bred ut krutongerna på ett fat och skeda över salladen.
  16. Peppra lite extra och strö över några basilikablad.
Hoppas det smakar!

Betygsätt receptet

Grönkål- och morotssallad med rostade pinjenötter

SVÄNG IHOP EN SALLAD

Det finns nästan inget som överträffar en riktigt god sallad. Den är mångsidig och hälsosam och går att variera i oändlighet med olika ingredienser och dressingar. En sallad kan vara en lätt måltid på en varm sommardag eller en matig rätt på vintern. Den kan vara sidekick eller huvudnummer och passar både till lunch och till middag.

Till våra tips
Färska örter i kruka från Svegro

UPPTÄCK VÅRT SORTIMENT

Låt oss presentera vårt sortiment. Vi odlar både klassiker och rariteter. Storsäljaren är basilika, följd av dill och koriander. Men vi odlar inte bara färska örter utan också sallater och gröna blad, som pak choi och grönkål. Det senaste tillskottet är smakrika, små skott som vi kallar mikrogrönt. Krasse är den mest kända sorten i den här kategorin, men i vårt sortiment hittar du flera spännande varianter, bland annat kryddiga små rädisskott.

Till vårt sortiment

Välkommen in

I våra växthus är det sommar året om. Luften är fylld av dofter från färska örter. När vi 1983 byggde vårt första växthus på Färingsö var det för att kunna odla svensk sallat året om. Idag trängs sallaten med traditionella örter som dill och exotiska smaker som thaibasilika. Här gror doldisen körvel som är kockarnas favorit och storsäljaren basilika som svenskarna tagit till sitt hjärta. Våra senaste tillskott är faktiskt just det; små skott från bland annat rädisa och krasse. De ser kanske inte mycket ut för välden, men är ena riktiga smakexplosioner. Upptäck vår värld!

Hälsningar Svegro!

Till vårt växthus